Het sitte sukua (2022)

Het sitte sukua (2022)

Het sitte sukua kirjan päähenkilöksi valitun pariskunnan – Markus Ollinpoika Österspangarin ja Helka Markuksentytär Hokkasen – kaksi lapsista (Helka ja Juho) avioituivat Martti Storstrangin ja Helka Heikintytär Strangin lasten (Heikin ja Beatan) kanssa. Näin ollen näiden parien jälkeläiset ovat ilman muuta sekä Strangeja että Spangareita. Monien ristiinavioitumisten seurauksen myös kahteen muuhun sukuhaaraan kuuluvista useat kuuluvat myös Strangeihin. Spangareitahan he ovat jo isänsä kautta. Tämä kirja paljastaa Markuksen ja Helkan jälkeläisten jo varhaisessa vaiheessa lähteneen tutun Lappajärven ympäriltä sekä rannikolle että sisämaahan. Perhonjokilaakso latvoilta rannikolle asti sai uutta verta Strangien ja Spangarien jälkeläisistä, Samoin Keski-Pohjanmaa.Näyttipä heitä siirtyneen sisemmälle EteläPohjanmaallekin. Kahdeksannessa polvessa on jo runsas Amerikkaan menneitten edustus. Uuden painoksen paikannimihakemistossa on liki kolmesataa paikkakuntaa, jotka kytkeytyvät Markuksen ja Helkan jälkeläisiin.

Ensimmäinen painos valmistui 24 vuotta sitten vain kaksi vuotta sukuseuran perustamisen jälkeen. Silloin arkistotyö oli tehtävä joko kansallisarkistossa tai seurakuntien virastoissa. Näillä rajoituksilla monia henkilöitä jäi ”kadoksiin”. Nyt tilanne on toinen, kun suuri osa kirkonkirjoista on digitoitu ja käytettävissä netissä ympäri vuorokauden. Het sitte sukua -kirjan tultua loppuunmyydyksi jo vuosia sitten alkoi kypsyä ajatus täydentää kirja kattavammaksi nettiarkistoja käyttäen. Kaikkia ”kadonneita” ei tähänkään painokseen löydetty, mutta nimimäärä kasvoi kuitenkin liki 80%.

Varastointi- ja markkinointisyistä kirjasta ei haluttu tehdä perinteistä paperikirjaa vaan digitaalinen ekirja. Kirjan laajuus ja lopullinen toteutustekniikka johtivat siihen, että lukemisto-osa jätettiin pois ja kirjassa on vain päivittetyt sukutaulukot.

Kun sukuseuran talous on aikaisempien kirjojen hyvän myynnin osalta kunnossa eikä tämän kirjan osalta syntynyt merkittäviä uusia kustannuksia, sukuseura voi antaa tämän kirjan käyttöön veloituksetta

Het sitte sukua (2022) kirjaa on päivitetty digiversioksi muutettaessa. Kirjan päivitetty versio on luettavissa tästä.